
Entegre Atık Yönetim Planı /Hedef Sıfır Atık
Proje Hakkında
Merkez Sarıçıbuk köyü mevkiinde bulunan 2 ton/gün kapasiteli tesiste sağlık kuruluşlarından toplanan tıbbi atıklar sterilize edildikten sonra nihai bertaraf için Katı Atık Düzenli Depolama Tesisine naklediliyor.
- Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması: Lisanslı firmalar ile sözleşme imzalanarak tüm giderleri yükleniciye ait olmak kaydı ile konut, işyeri ve marketlerden ambalaj atıklarının ayrı toplanması, taşınması, ayrılması ve geri dönüşümü sağlanmaktadır.
- Sıfır Atık Projesi: Sıfır Atık Projesi kapsamında israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesinin sağlanması amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.
-
Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi: Sağlık kuruluşlarından toplanan tıbbi atıklar sterilize edildikten sonra nihai bertaraf için Katı Atık Düzenli Depolama Tesisine nakli yapılmaktadır.
-
Bitkisel Atık Yağların Kontrolü: Yetki sahamızda bulunan lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ile diğer yerlerde kullanılmış kızartmalık yağların kanalizasyona dökülmesini engelleyerek çevrenin kirlenmesini önlemek amacıyla Bakanlıktan lisans almış firma ile sözleşme imzalanarak Belediyemize hiçbir maliyeti olmadan bitkisel atık yağların toplama ve geri kazanım işleri yürütülmektedir.
-
Madeni Atık Yağların Kontrolü: Elazığ Belediyesi bünyesinde oluşan Madeni Atık Yağların çevreye zarar verecek şekilde doğrudan ve dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla Türkiye’deki tek yetkili Ulusal Firma olan PETDER’e teslim edilmektedir.
-
Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü: “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” gereği; Bakanlıktan yeterlilik almış lisanslı firma ile sözleşme imzalanarak Belediyemize hiçbir maliyeti olmadan Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir.
-
Atık Pillerin Kontrolü: “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında atık pil kutusu dağıtımı ve kontrolü sağlanarak toplanan atık piller TAP’a teslim edilmektedir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE POJESİ KAPSAMINDA PLANLARIMIZ
- İLERİ BİYOLOJİK YENİ ATIKSU ARITMA TESİSİ :İlimiz, Bingöl Karayolu 17. km’sinde bulunan Atıksu Arıtma Tesisinde “Azot, Fosfor, Karbon giderimi sağlayacak nitelikte İleri Biyolojik Yeni Atıksu Arıtma Tesisi”nin yapılması kapsamında; 2050 yılına kadar hizmet vermesi planlanan toplamda 150.000 m3/gün kapasiteli Yeni Atıksu Arıtma Tesisinin projesi hazırlanmış olup yapım işi için çalışmalara başlanmıştır. 2020 yılı içerisinde yapım ihalesine çıkılması halinde aynı yıldan itibaren tahmini 2-2,5 yıl içinde bitmesi planlanmaktadır.
- KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA TESİSİ: “MEKANİK AYRIŞTIRMA VE KOMPOST TESİSİ”:Elazığ Merkez Çöteli Köyü mevkii, Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi 2.Lot Uygulama Projesi kapsamı içerisinde projesi Bakanlıkça onaylanmış “Mekanik Ayırma ve Kompostlaştırma Ünitesi”nin yapımı planlanmaktadır. 2020 yılı içerisinde yapım ihalesine çıkılması halinde aynı yıldan itibaren tahmini 1-1,5 yıl içinde bitmesi planlanmaktadır.
- “GÜRÜLTÜ EYLEM PLANI” HAZIRLANMASI: “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında hazırlanan Stratejik Gürültü Haritasının devamı olan “Gürültü Eylem Planı”nın hazırlanması planlanmaktadır.2021 yılı içerisinde yapım ihalesine çıkılması halinde aynı yıldan itibaren tahmini 1 yıl içinde bitmesi planlanmaktadır.
Proje Görselleri

















Projeden Haberler
- 00 0000 - Güncelleme: 10 Aralık 2020