Harput’ta Restorasyon Çalışmaları Masaya Yatırıldı

15 Ekim 2018 Pazartesi 16:57 Harput’ta Restorasyon Çalışmaları Masaya Yatırıldı Tarihi kent Harput'ta 2014 yılından bugüne yapılan restorasyon çalışmaları düzenlenen panelde katılımcılara anlatıldı.

Oturum Başkanlığını Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın yaptığı “Tarihi Kent Harput’ta Yapılan Restorasyon Çalışmaları” adlı panele Elazığ Belediyesi’nden KUDEB Sorumlusu Sanat Tarihçisi Kadir Atıcı,  İl Özel İdaresi’nden Mimar Sedat Canpolat, Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Aytaç ile Elazığ Müzesi’nden Reyhan Haroğlu Kaya panelist olarak katıldı.

Harput Hünkar Konağı Kazı Evi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “Tarihi Kent Harput’ta Yapılan Restorasyon Çalışmaları” adlı panelde oturum başkanlığını yapan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, ilk olarak gerçekleşecek panel hakkında bilgiler verdi.

Harput’ta nelerin yapıldığını nelerin yapılması gerektiğinin altını çizen Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, işin uzmanlarıyla panelde bu gibi konuları konuşarak ileriye doğru bir adım daha atmış olacaklarını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü.

“BİZ PROBLEMLERDEN KORKMAYIZ, PROBLEMLER BİZDEN KORKSUN”

“Harput hem yaşam kültürü olarak hem sanat hem de son dönemlerde yapılan kazı çalışmalarıyla Türkiye'de değil dünyada kendinden söz ettiren nadir yerlerden biridir. Unesco'nun dünya geçici miras listesine girmesi için müracaat etmiştik. Çok iyi bir çalışma performansı gösterdik ve 31 Mayıs 2018 itibarıyla Harput Unesco'nun dünya geçici miras listesine girdi. Şimdi yaptığımız bütün çalışmalarla Harput’u bu defa Unesco'nun dünya kalıcı miras listesine sokacağız. Bu çerçevede biliyorsunuz KUDEP’i kurduk. KUDEP Harput'a yapılacak olan bütün çalışmaları koordine ediyor ve tek elden yürüterek bir bütüncül sonucun ortaya çıkmasına vesile oluyor. Problem ne kadar büyük olursa olsun ne kadar girift olursa olsun ne kadar zor olursa olsun ilk adımı atmak lazım. İlk adımı atmadan ikinci adım gelmez. Biz problemlerden korkmayız, problemler bizden korksun ki daha rahat çözüm imkanı elde etmiş olalım.”

İl Özel İdaresi, Elâzığ Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen proje için mevcut eğitim arazisine ek olarak Elâzığ Belediyesi’nin  yaklaşık 30 dönümlük ilave arazi hibe ettiğini belirten İl Özel İdaresi’nden Mimar Sedat Canpolat, “Belediye tarafından hibe edilen arazi ile birlikte proje alanı genişletilmiştir. Katkılarından dolayı Elâzığ Belediyesi'ne ve Başkanı Mücahit Yanılmaz’a teşekkür ediyoruz”dedi.

Daha önce bu çatının altında Harput da yapılmak istenilen ve yapılacaklar şeklinde çok fazla panele katıldığını ifade eden Elazığ Müzesi’nden Reyhan Haroğlu ise yaptığı konuşmasında “İlk defa burada memnuniyet duyuyorum. Yaptıklarımızdan konuşuyoruz artık bir kademe kat ettiğimize inanıyorum. Bazı insanlar ve kurumlar vardır gözlerden uzak bir şekilde devletine milletine hizmet ederler ve silinmez izler bırakırlar. Elâzığ Müzesi’de 53 yıldır bölgemizin tarihine kültürüne ve kültür miraslarına sahip çıkmaya çalışan gizli bir kahraman oldu” şeklinde konuştu.

Elazığ Belediyesi olarak 2014 ve 2018 bugün itibariyle yapmış olduğumuz çalışmaları özetleyeceğini söyleyen KUDEB Sorumlusu Kadir Atıcı, deyinebilecekleri birçok çalışmaların yapıldığını ifade etti. Atıcı; “Öncelikle başkanımız önderliğinde KUDEP biriminin açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat ettik. 2015 yılı içerisinde yapılan müracaat neticesinde Kültür Bakanlığı uygun görerek KUDEP resmiyetine kavuşmuştur. 2015 yılı içerisinde sosyal etkinlikler olarak Harput Fethi ve islamlaşmasının 931, 932 ve şu anda da 933. yılına kutlamaktayız”dedi.

Yapılan çalışmalar için bir arada gösteren bütün kurumlara teşekkür eden Fırat Üniversitesi’nden İsmail Aytaç, “Malum hareket edebilmek için yetişmiş insana ihtiyacımız, para kaynağına ve ayrıca iradeye ihtiyacımız var. Bu üç önemli unsur son 5 yılda Elâzığ’da vardı.”dedi.

Hizmet Kategorisi Genel Hizmetlerİlgili Müdürlük İmar ve Şehircilik Müdürlüğü